Bitwa warszawska13–25 sierpnia 1920


 
 
Den amerikanske presidenten Wilson med sin princip självbestämmanderätt för folken visste att bara en barriär kunde rädda Europa från kommunismen och Lenin. Så föddes Centraleuropa med...Republika Finlandii, Republika Estońska, Republika Łotewska, Republika Litewska, Republika Czechosłowacka, Austria, Królestwo Węgier, Królestwo Serbów, Chorwatów i Słoweńców i Rzeczpospolita Polska odrodziło się z popiołów. Wilson var inte fel eftersom Lenin tog inte lång tid att ta beslutet att anfalla och invadera Polen (Polsk-sovjetiska kriget) för att sprida den kommunistiska revolutionen på den europeiska kontinenten.

 
 
Cud nad Wisłą, (Ossów - 14 sierpnia 1920)
 
Det mod och beslutsamhet för alla polacker (katoliker och judar), glansen av de män som tilldelas ett förkrossande nederlag till "den oövervinnliga Röda armén", som den hette Lenin. Unga polska scoutar förlorat många av dem. Polskor blev lejonhonor för att försvara deras land och människor de älskade. Det var med många uppoffringar att polacker räddade inte bara Polen utan också i Europa.
 
Tyvärr en man glömde aldrig den här hemska personliga nederlag mot polackerna (like Hitler, han hade en stor hat mot dem och ville döda alla polacker) och ska få dem (och Europa) att betala dyrt senare,
 
 
J.Stalin
 


Sports "Fasihon"


 
 
 
Nya T-shirts för träning. If I could run all mornings and for afternoons, aftert job
 
 


PolskaWęgry = LengyelországMagyarország


 
Jag hade en ungersk vän som talade om Ungern, Polen, länderna i det forna östblocket. Hennes far berättade ofta för henne att det finns en stor och gammal vänskap mellan Ungern och Polen. Och alla magyarer vet ett ordspråk som det också finns på en polsk version
 
 
Polak, Węgier — dwa bratanki,
i do szabli, i do szklanki,
oba zuchy, oba żwawi,
niech im Pan Bóg błogosławi.
~
Lengyel-magyar két jó barát
Együtt harcol s issza borát
Vitéz s bátor mindkettője
Áldás szálljon mindkettőre.
 
 
Vad det är fantastiskt med livet det är att livet gör att jag kan upptäcka fantastiska berättelser om vänskap, berättelser av uppriktiga och varaktiga vänskapsband mellan två nationer i Europa, världsdel plågats av krig genom århundradena.
 
Denna vackra människans och broderliga historia mellan dessa två nationer, Polen och Ungern, värmer mitt hjärta och visar att freden är möjlig i Europa. Människor har väl två ansikten - ljus och skugga. Denna gång är det ljuset av fyren, en polsk-ungersk fyr i den europeiska (& World) dimma.
 

Några exempel :

 

- dzień 23 marca Dniem Przyjaźni Polsko-Węgierskiej / március 23-át a magyar–lengyel barátság napjává.

 

- Ungrarna vägrade nazisterna använde de ungerska järnvägen (var redo att explodera dem) att invadera Polen. Det gjorde helt Ärg Hitler.

 

- År 1956 fanns det en strejk i Polen (Poznań, med döda), de ungerska studenterna visade sitt stöd för Poler, det här orsakar en omedelbar reaktion från Sovjetunionen. Detta följdes av ungernrevolutionen med en stark repression av sovjetiska trupper. Den revolutionen började framför Józef Bems statyn (polsk general och nationalhjälte i Polen och Ungern). I solidaritet med Ungern, skickade polackerna blod och medicintekniska produkter.

 

- Under sovjettiden var det inte ovanligt att ungrarna sjöng "Boże coś Polskę" (på det ungerska språket förstås) i slutet av mässor i kyrkor i Ungern.

 

Osv, osv ... The more I read about this old friendship more it amazes me. Europa borde byggas runt Polen och Ungern och inte Frankrike och Tyskland (och det är också olika relationer Sverige-Danmark/Norge, inte master/underordnade här tycks det mig, för att Polen aldrig invaderade Ungern och tvärtom). Så det kunde ha blivit more uppriktiga, starkare än vad det är idag. I dag de två länderna är som tvillingar, även om Polen Är mer kraftfull (ekonomi, politik i Europa, militär), tycker jag. ButThey are like a same image in the mirror. Det här historia är underbart, fantastiskt trots att.. A Beautiful Fraternal Friendship.

 

 


 


2014-08-07 11:35


 
 
 
Wschód Słońca.
 
 


RSS 2.0