Jag känner dig väl...



Mina bästa vänner säger mig ibland : "Je te connais bien/I know you well, Ace !". Hur kan de säga det om jag inte känner mig själv ? Jag lär mig/upptäcker nya saker om mig själv nästan varje dag. Jag är fortfarande en levande varelse, även om det ibland känner jag mig mer död än levande. Ja, jag är en levande varelse som försöker att bli bättre genom att lära av mina misstag i livet eller genom andra människor. Men en dag, någon ska säga : "I knew you well, Ace !" Only when I will sleep under the earth. Det är därför du alltid kommer att vara en gåta för mig, även bortom döden. Jag skulle vilja dyka i ditt sinne, min kära lilla aftonstjärna huld. Du är så annorlunda från andra tjejer jag vet. 




Bonne semaine, mon petit ange de lumière !



Dzień dobry, mój Aniołeczek ! Åh, vad jag sov dåligt i natt. Min hund var inte bra. Mitt hjärta var så ledsen att se den så. Det var en konstig lång natt. Nu ska den sova hela dagen.

                      

Du älskar så mycket djur att du kollade min blogg även när du fyllde år...i London (étrange, vraiment étrange, ma chère petite princesse de Zawiercie ! Varför kan jag inte gissa dina tankar, gå in i ditt huvud, som med andra ? Är det magi ? Är du en häxa och vad gör du med mig ? Hmm, ska jag vara orolig, mój Aniołeczek ? Hey, du börjar skrämma mig...Du är verkligen en konstig liten ängel, cool haha) och även med en "engelsk" dator (själv skriver jag svenska med min "fransk" dator och det är komplicerad). Tur att jag är en groda och inte en spindel, inte sant ? ;-)  Hoppas att du har en fin dag för din första vecka i Sverige sedan din födelsedag, min kära lilla polska nalle !




Vilken ansträngande eftermiddag !



Ah, les femmes ! Jag hade en lååång eftermiddag igår : det var shopping med mamma och den lillasystern. Jag ville bara köpa nya running shoes för mig. Varför har jag många tålamod ? Efter en butik, två butiker...åtta butiker, osv...De köpte några kläder och stövlar - jag vet inte hur mamma och syrran gjorde för att flytta bland folkmassan. Jag tror att kvinnor har en magisk kraft för det. 

                                               
                                             Shopping : vilken energi ni (kvinnor) har !  

Well, jag köpte inte någonting för att...ja, jag var för trött för att ta en tur på Nikes butiken (även om jag inte gillar det här märket). Hey, tur att jag hade lite rätt till kaffepauser ! Fem timmar i butiker men, men...Well, hur får kvinnorna för mycket energi för shopping ? Mystère, mystère. Jag var en riktig zombie igår kväll, för trött och verkligen för gammal eller just a man, un homme, un hombre, człowiekiem...Mon Dieu, kvinnor och shopping ! ;-)




Adieu, 28 janvier 2011 !



Dzień dobry, mój Aniołeczek ! Jag är trist för att det är inte den 28 januari idag, snyft snyft :-(

                                                             
                                                   Det är inte den 28 januari idag !  

I morse har jag något att göra (en liten liten liten konferens). Men innan ska jag ta en liten joggingstur i skögen. Hoppas att du har en fin trevlig semester i London (tu es si loin), min kära lilla prinsessa från Zawiercie !

PS : hälsa min familj som bor dit :-)




Wszystkiego najlepszego, mój Aniołeczek !



Här är min video för dig, min kära lilla polska nalle :




 
                                 Une rose pour la plus belle petite princesse du monde !   

                                     
                                                    Na zdrowie, mój Aniołeczek !  




Casia Sobczak - joyeux anniversaire :-)



Aujourd'hui, la plus merveilleuse et la plus belle femme du monde fête son anniversaire.  

                                                           
                                                 Happy birthday, my little cute angel !   

Je te souhaite du plus profond de mon coeur un joyeux anniversaire et plein de bonheur, ma douce, belle et merveilleuse petite princesse de Zawiercie ! Tu deviens plus belle chaque jours. Ô, toi, ma chère petite Polonaise, ma douce petite princesse de Narnia, mon ange de lumière, ma petite étoile du soir,  tu rends jalouse toutes les déesses des temps passé, présent et à venir. Ta beauté resplendissante, ton humour et ta sagesse enivre nos âmes mortels. Puisses-tu avoir une longue et belle vie :-)   

                                
                      Casia Sobczak
                                  Portrait de Casia Sobczak, världens vackraste kvinna :-)   
                                                      
Jag är jätteglad, vilken underbar dag :-) Den 28 januari 1975 (äntligen !) föddes en liten söt ängel. Jag vill särskilt tacka dina föräldrar och Dieu :-) Vad skulle världen vara utan dig ? En värld utan glädje, färger, en värld utan liv, en värld utan...Vad skulle världen utan dig ? En värld utan dess solstråle, dess aftonstjärna, en värld utan dess lilla söta ängel, en värld utan... Ett stort grattis din födelsedag, min kära lilla ängel från Zawiercie :-) Jag önskar dig hälsa, lycka, glädje i ditt liv och att alla dina drömmar, projekt blir sanna :-) 

                                                        

                                                                
                                                 Casia, den lilla ängeln från Zawiercie !   



                          
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, mój Aniołeczek ! Sukcesów w życiu, dużo uśmiechu, dużo radości, spełnienia wszystkich najskrytszych marzeń ! 

                                                      
                                                      Na zdrowie, mój Aniołeczek ! 

PSŻyczę Joanna wszystkiego dobrego a przede wszystkim dużo zdrowia !  




En vecka som slutar ; en ny vecka som börjar !



Bonsoir, ma douce et belle étoile du soir ! Vad är trevligt när vi gick promenader i stan är att vi kan se olika saker varje gång. Ja, det finns alltid något nytt att se om vi har våra ögon öppna för det som omger oss.    

              
                                                                          ???  
Det är kanske en smurf som har förlorat en av sina gummistövlar på gatan, eh ? Stackare !  

 
                                                      Bordeaux : solnedgång, kl 17:50  

Det är en vecka som slutar för att göra väg för en ny vecka. Jag har precis gått hem, var ett par timmar till föreningen och sen åt middag på restaurang (kräftdjur med vitt vin) med vänner, ett par : Pierre, a Gendarmerie captain och Agnès, doktor på sjukhus och klinik. De är bra och intressanta människor. 


                                 Bonne nuit, ma douce petite Polonaise de Zawiercie !  

Nu är jag med min bästa vän, Monsieur Mig Sjväl. Hoppas att du har en fin kväll med din mamma - Dobranoc, mój Aniołeczek, miłych snów !  




En trevlig kväll med en otrolig kvinna !



Bonjour, ma douce Belle au bois dormant ! Igår kväll var det en trevlig kväll. Jag hade en rendez-vous med en otrolig kvinna och du känner väl honom ;-) mój Aniołeczek

              
                              Och den här otroliga kvinnan var Miss Marple, haha :-)  

Igår berättade jag för min syster att cirkusen var i stan. Jag trodde att hon gick till få en hjärtattack, hon hatar clowner. Vad det var roligt ! Ok, I am a bad brother, haha ;-)  

            



Nu ska jag spela lite volleyboll (har litet bråttom) med kompisar och njuta av en himmel utan moln  ;-)  Hoppas att du har en underbar söndag med din mamma och vänner - Miłego niedzieli życzę, mój Aniołeczek !  




Orzechy, orzechy, orzechy !



Bonsoir, ma douce étoile du soir ! Det finns saker i livet som är svårt att leva utan. Saker som verkar uppenbara, som kaffe, solen, nötter, osv. Apropå det, jag köpte en eller två nötter idag, som du kan se på bilden nedan : 

               
                                                             "My birthday present..."  

Att äta tio, tolv nötter om dagen är bra för hälsan, hjärtat, vet du det, Anioleczek ? Tex : när du äter nötter, deras "olja" skyddar magen mot cancer.

               
                                                                  "...my precious !"   

             

                                                     Dobranoc, mój Aniołeczek !  

Jag undrar om "vin de noix" smakar gott, haha. Hoppas att du har en trevlig kväll med dina vänner i din kära Oxelösund :-)  Bonne soirée, mon petit ange de lumière !   




Ett litet telefonsamtal med syrran !



Bonjour, ma douce petite princesse de Narnia ! Jag ville vara ett murmeldjur i morse men det ringde i telefonen och jag svarade. Det var min sister.

Moi - Allô !
Sis - Hej, Ace ! Det är din lillasyster, Cri-cri.
Moi - Jaja, det vet jag. Jag kan läsa ditt namn på ttelefonskärmen. Har du redan glömt det ? 
Sis - Åja, det är sant. Kommer du hit till  Carrefour i morse ? Jag vill äta frulle med dig.
Moi - Varför ? Vad vill du ha från mig ?
Sis - Ingenting ! En syster har ingen rätt att vilja äta frukost med hennes storebror, utan (hon tänker en stund och fortsätter) anledning, nu ? Kommer du äta frulle med mig ? Kommer du äta frulle med mig ? Kommer du ätta frulle med mig ?
Moi - Okej, okej, sluta det och lämna i fred ( fred - vilken fin ord, eh ? ;-) haha). Vi ses i Carrefour, då.
Sis - Jippie jippie jippie !

Min syster vet hur att vara mycket övertygande med mig. Men jag misstänker att hon vill få något av mig. Systrar ! Kvinnor ;-)

       

Nu är det dags för en joggingstur. Well, hoppas att du har en trevlig solig dag, mon petit ange de lumière - Miłego sobota, mój Aniołeczek !  




Triumfen av ljusstaden över mörkret !



Bonsoir, mon merveilleux petit ange de lumière ! Jag gillar för kvällspromenader därför att är att staden/världen blir helt olika. Man ser saker med andra ögon. Och det finns en slående kontrast mellan nattens mörker och ljus i staden. Konstigt och underbar ! Här är några bilder på min lilla stad igår kväll (och jag måste hitta videorna) :  

               
                                                                  Porte Cailhau    

               
                                                  Saint-Louis ville inte vara på bilden  :-)   
               
                
                                                          En hyllning till Girondins      

 
                                                    Triumfen av ljusstaden över mörkret !  

En värld i vår värld. Och det är i gränslandet (skärningspunkten) mellan dessa världar som drömmar blir verklighet, det finns magi och man kan se det förflutna, nutid och framtid på en gång.
 
                                   

                                                       Śpij dobrze, mój Aniołeczek !  

Nu ska jag dricka ett glas hos kompisar, en snabb snabb liten tur. Hoppas att din mamma och du har en looovely kväll - Dobranoc i miłych snów, mój Aniołeczek !  




Proszę uśmiech dla mnie, mój Aniołeczek !



Bonjour, ma douce petite princesse de Narnia ! Jag gillar för mycket kvällspromenader, men inte när det är kallt (2 grader men om detta verkade vara - 15 grader med vinden). Ja, jag har ont i läppar nu. Kan inte le idag. Haha...aj aj mina läppar ! Lyckligtvis tror jag att jag har Nivea kräm någonstans. Jag var glad att vara hemma i värmen - Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej  :-)  Aj aj mina läpar !  

                
                                                                 Min vän ler för moi !  

Proszę uśmiech dla mnie, mój Aniołeczek, tak ? Jag kan verkligen inte le, det är hemskt. Hoppas att du har en annan fin solig dag med "Bachelor" och en trevlig träning på det charmiga lilla gymmet till Oxelösund - Miłego dnia życzę, mój Aniołeczek ! 




Ett gott inlägg för kvällen ?



Bonsoir, ma belle étoile du soir ! Ikväll tvekat jag att skriva om något som har precis chockat Frankrike. Här pratar allihopa om självmord av en flicka som bara var 9 år.  Hon hade diabetes och var arg mot hennes barnflicka eftersom hon gav honom för mycket godis.  Hur kan ett barn tänka...för att denna flicka var ett barn...Hur kan ett barn tänka på självmord ? Jag förstår inte självmord av en människa, kanske för att jag är katolik. Och det fanns psykologer och deras teorier om självmord bland barn i TV och radio. Bla bla bla...

Här är några bilder när jag tog  en promenad i en park för ett par dagar sedan

 
                                                                     En liten bäck !  

 
                                   En grotta och ett litet vattenfall bakom växtlighen !  

 
                                                      En typisk slott à la française !  

 
                                                             Modiga ankor och gäss !   

                                                                  

                                                         Good night, my littlle angel !   
         
Nu ska jag till staden och ta några bilder. Hoppas att du har en looovely kväll med din mamma - Dobranoc, mój Aniołeczek, miłych snów !   




Dziękuję za wszystko, mój Aniołeczek ! del 2



Cześć, Aniołeczek ! Jag kände redan historien om Polen sedan länge. Men jag lär mig känna det polska folket med dig, mój Aniołeczek. Och jag upptäcker den sanna polska själen med dig, mój Aniołeczek.  

                                                                                 Tack För Allt, Casia Sobczak  :-)   

                                    

Je te remercie du plus profond de mon coeur, mon cher petit ange de lumière. Tu es tellement merveilleuse et tu m'offres tellement...Et moi ? Rien. Ma pauvre petite princesse de Zawiercie ! Je voudrais t'offrir quelque chose mais, un jour peut-être. Espoir, espoir, vain espoir. Merci beaucoup, mon merveilleux ange de lumière.




Bonjour, Ma Petite Princesse de Zawiercie !



Bonjour, ma douce et merveilleuse petite princesse de Zawiercie ! J'espère que tu as bien dormi. Mmm, det är så gott att dricka varmt kaffe imorse :-) Det är fint väder hela dagen men kallt just nu med bara 01 grader.

                     

Eh bien, je te souhaite une bonne journée, mon petit ange de lumière - Miłego dnia, mój Aniołeczek !   




Tortyr för fötterna och plånboken !



Bonsoir, ma belle étoile du soir ! Bordeaux är inte en stor stad (nuförtiden) fastän den blev Frankrikes huvudstaden (3 gånger i det förflutna). Men staden har en lång historia och väldigt charmig.


                                                                En tevlig solig dag !  


                                                         Plats med en fontän i mitten !     

                
                                                      Känner du Galeries Lafayette ?    


Galeries Lafayette
ligger på den "rue Sainte Catherine" som är Europas längsta gågatan med cirka 1,2 km. Den största shoppinggatan i Bordeaux, med...butiker, caféer, butiker och ännu butiker. Det är uppenbart att gatan är farlig för män som promenerar med deras flickvänner, haha. En riktig tortyr för fötterna och plånboken, right or worng ? ;-)

            

                                                Bonne nuit, mon petit ange de lumière !  

Hoppas att du har en underbar kväll med din mamma - Dobranoc i śpij dobrze, mój Aniołeczek !   




Cirkus i Bordeaux !





                                                                   Cirkus i Bordeaux !  

Här är en av Frankrikes främsta cirkus (med Cirque du Soleil) som är här i Bordeaux för en månad. Jag har aldrig varit på cirkus och känner nån som kommer inte att gå där på grund av clowner, haha ! Varför Är vissa människor rädda för clowner ? De är människor lika oss. Men de kanske har dålig andedräkt. Jag tror att de slaviska folket gillar cirkusar, eh ? Vädret är fint som du kan se det på bilden med bara 9 garder ute och massor flygplan som flyger i luften. Na razie, mój Aniołeczek ! 




En god somn för en gångs skull !



Bonjour, ma douce et merveilleuse petite muse ! Hur var bubblorna igår ? Goda, jag bet :-)  Jippie, jag fick en bra sömn för en gångs skull :-) Jag tror att min säng inte ville att jag lämnar den ensam i morse. "Vi ses väl i morgon ?" verkade den be, haha.

                                      
                                                  En kopp kaffe för dig, Aniołeczek !  

Przyszłość jest dla tych co wcześnie wstają....Well, nu ska jag snart till stan för ett möte i morse - kaffe, kaffe, kaffe ! Livet är inte underbart, eh ? :-) Hoppas att du har en fin dag, bonne journée mon petit ange de lumièreMiłego dnia, mój Aniołeczek !  




Wszystkiego najlepszego Pani Sobczak !




Dzień dobry ! Życzę Pani Sobczak wszystkiego dobrego a przede wszystkim dużo zdrowia
.  

                                                                         
                                                  Joyeux anniversaire, Madame Sobczak !    



                                                        Happy Birthday from France !   

 

«Sto lat ! Sto lat ! Niech żyje, żyje nam !
  Sto lat ! Sto lat ! Niech żyje, żyje nam !
  Jeszcze raz, jeszcze raz ! Niech żyje, żyje nam !
  Niech żyje nam !

  Niech mu gwiazdka pomyślności nigdy nie zagaśnie, nigdy nie zagaśnie !
  A kto z nami nie wypije, niech go piorun trzaśnie !
  A kto z nami nie wypije, niech go piorun trzaśnie !

  Sto lat, sto lat, sto lat, sto lat niechaj żyje nam !
  Sto lat, sto lat, sto lat, sto lat niechaj żyje nam !
  Niech żyje nam! Niech żyje nam !
  W zdrowiu, szczęściu, pomyślności niechaj żyje nam.»
   




                                       Här är en låt en av favoritsångare till din mamma !   

Jag vill särskilt önska en underbar födelsedag till din mamma, Aniołeczek. Jag känner inte henne med jag är säker att hon är en fantastisk människa (mamma) eftersom hon födde en underbar liten söt ängel - din syster menar jag, inte du...Nej, jag skämtar förstås ;-)  Din mamma kommer att fira sin födelsedag med dig hemma...Vilken jättefin födelsedagspresent du erbjuder henne :-)

                                                           
                                                                    Na zdrowie !  

Kommer du att laga en födelsedagstårta för din mamma ? Hoppas att din mamma har en loooooovely dag med du (och din sis ?) ! Bonne journée, ma chère petite princesse de Zawiercie - Miłego dnia życzę, mój Aniołeczek ! 

PS : Förlåt mig för min polska !




Mörker och Ljus !



Bonsoir, ma belle petite étoile du soir ! Igår kväll var jag i mörkret, liggande på soffan. Jag hade en liten filosofisk konversation med mig själv. I slutändan tycker jag att "galenskap" är det korrekta ordet.

                

Jag gillar att beundra brasans skönhet sedan jag är liten. Det finns en magi som gör den levande. Jag sa till mig själv : "Dessa flammor verkar vara som andar (nej, jag pratar inte med dem !) från en barnsaga som dansar hela natten. Och om det fanns liv, en annan värld i brasan ?"  



Dessutom är den här typen av värme sååå trevlig, du vet. Vad tycker du om dessa bilder, min kära lilla ploska nalle ? 

                                                     

                                          Bonne soirée, mon petit ange de lumière !

Jag är för trött, gjorde massor av saker idag och har ännu många för att göra ikväll. Well, hoppas allt är bra med din mamma och du har en lovely kväll med henne - Dobranoc, mój Aniołeczek, miłych snów !   




Réveille-Toi, Ma Belle Au Bois Dormant !



Bonjour, ma Belle au bois dormant ! Du måste vakna upp om du vill se solen skiner idag. Du vet vad man säger: "The future belongs to those who get up early !" Isn't it ? men det beror på timmen när man gick till sängs, eller hur ? Om du har problem att vakna upp på morgonen, så jag är här för dig. Nie ma problemu, Aniołeczek  :-)

               
                                                        Awake, my Sleeping Beauty !   

Du vet att jag har en morbror som hade ett allvarligt problem med droger, but you probably do not remember any of it. it is not important. Jag betraktar honom min storebror och han har alltid haft problem för att vakna upp under semester - jag ville alltid vara med honom, stackare, haha.

                                                                        Zzzzzz...

Varje morgon gick jag in i hans rum med ett glas vatten i handen och jag tömde innehållet över honom. Vad det var roligt, haha ! Inte för honom, bien sûr. Så behöver du min hjälp, jag är alltid här för dig, okej ? Och resultatet är garanterat, jag lovar, haha. Säg "oui", s'il te plaît, min kära lilla polska nalle. Jag vill gärna göra det till dig och det är gratis...bara för dig, eh ? Ja, det är sant, jag har ett stort hjärta  ;-)

                

Well, hoppas att du har en underbar dag och en trevlig träning på gymmet, ma douce et merveilleuse petite muse - Życzę dobrego tygodnia, mój Aniołeczek !  




En ex-modell, en Miss : min kusin Sophie !



Bonsoir, ma petite princesse de Zawiercie ! Oh, vilken trevlig eftermiddag jag hade ! Solen, 16 grader och...ensam med mig själv. Var inte för ledsen, min kära lilla polska, men jag är fortfarande levande ;-)

                 
                                                         En trevlig solig eftermiddag ! 

Mamma lånade mig några bilder på min kusin, Sophie,  som var en modell för att betala för sina studier och blev Miss Midi-Pyrénées och deltog i skönhetstävlingen av Miss France :  

                 
                                                                  En Miss i familjen ! 

Det är verkligen en vacker smart kvinna som du, Aniołeczek. Även om jag tycker att hon inte är vacker om dessa bilder - och den traditionella dräkten. Alla män ser henne på gatan, med eller utan hennes lilla son, Hugo. Hon älskar modet och läsa alla modetidningar. Jag har fortfarande videon jag spelade in om skönhetstävlingen av Miss France, men jag har aldrig sett den. Du och Sophie är beviset på att kvinnor kan vara smarta och vackra på samma gång. Och ha ett stort hjärta också. Men jag har ofta lååånga samtal med Sophie.

                                

Nu ska jag kolla en amerikansk film "I am Legend" med W. Smith, undrar om den är bra. Well, hoppas att du har en fin kväll i huvudstaden, ma douce et merveilleuse petite étoile du soir - Dobranoc, mój Aniołeczek ! Dobranoc ! 




Fredagskvälls resultat : aj aj mitt huvud !



Dzień dobry, Aniołeczek ! Why is the world so noisy this morning ? Jag har precis börjat dricka min andra kopp svart kaffe. Jag måste erkänna att jag drack för mycket alkohol igår kväll - vin och champagne. Ingen bil med mig eftersom det var nära mitt hus. Ja, mina 20 år är redan långt bakom mig (åh, förlåt mig, mormor !). Jag minns att jag dansade varje kväll tills soluppgången när jag åkte till Spanien eller Portugal på semester varje sommar och jag undrar varför jag har alltid gillat att dricka vin där. 

                                                                      

                                         Hoppas att överleva. Önska mig lycka till ;-)

I morse ska jag inte ta en joggingstur eftersom ska jag snart spela fotboll med kompisar. Och sen ska jag vill gärna få en eftermiddag med mig själv i lugn och ro. Jag tror att jag glömde mitt huvut igår kväll. Jag känner mig som att vara i en annan värld, en parallell värld, du vet. Miłego niedzieli życzę, Aniołeczek ! 

PS : Aj mitt huvud - Prata inte så högt, min kära lilla polska nalle, s'il te plaît !




En sardin är bättre i dess burk !



Bonsoir (ou bonjour) ma chère muse ! Sale, sale, sale...The sales have just started here. I eftermiddag var det lite shopping för mig...Lite ! Jag ville köpte några skjortor, byxor, jeans men köpte bara en jacka - ett gammalt franskt märke av männens kostymer från Paris.

               
                                                                  Min nya jacka !  

Oh, jag var snabb som blixten för att köpta den, men mina fötter gjorde ont, hahaha ;-)  Kan du säga mig...om min nya jacka är svart på bilden ?

                

Jag ville köpa ett par skor, osv... i en Nikes butik men jag tror att en sardin är bättre i dess burk. Nej, det var för många människor dit (jag var för trött) och jag verkligen behövs för att springa idag. Nästa vecka, nästa vecka :-)

                      

Nu ska jag äta middag och dricka ett glzs (eller flera, haha) champagne hos vänner - jag har litet bråttom. Bonne soirée - Dobranoc i miłych snów, Aniołeczek ! 




♥ Pleure, mon coeur ♥



«Pleure mon cher coeur, pleure !
C'est la seule façon pour toi
de te soulager de ce poids qui pèse sur toi.
Ne te laisse pas dévorer par le chagrin,
Pleure mon cher coeur, pleure ! (...)
Je t'avais mis en garde,
mais, hélas, tu n'as pas voulu m'écouter...

...moi.

Pleure mon pauvre coeur, pleure !


Et aussi, 

...abandonne tout espoir...
...car, tout ce que tu crois,
n'est qu'une illusion,
un mirage...


...un doux rêve.»
  


                                                         En mini-dikt från Moi  :-)

           


Well, hoppas att ni hade en romantisk galen natt och har en trevlig varm dag (jag tror vi redan ¨vr i början av våren), les deux amoureuxMilego dnia ! Hey, glöm inte det är snart Alla hjärtans dag - men det måste vara Alla hjärtans dag varje dag för er. Världen är er ! Bonne journée. 




Dziękuję za wszystko, mój Aniołeczek !



Du är den bästa läraren på svenska och polska jag har haft i mitt liv ! Åh, men vilket tålamod du har med mig, haha ;-)  

                                                      Tack För Allt, Casia Sobczak  :-)

                                

God is so good, but...why you, mój Aniołeczek ? Hey, this is another great mystery of the universe, eh ?  ;-) 




Que dois-je faire, ma douce petite princesse ?



Bonjour, ma petite princesse ! Hur kan jag skriva/göra vad jag har i mitt huvud och hjärta om jag är en fånge av mina moraliska värderingar ? Ska man göra något mot våra moraliska värderingar, våra egna principer ? Du förstår vad jag menar, ma merveilleuse petite princesse de Narnia, eh ? Vad tycker du om det, Aniołeczek ? Vad kan jag göra då ? Oh, aide moi, ma chère petite princesse, s'il te plaît !  :-(  Na razie, Aniołeczek ! 




Vill du äta lite choklad, Aniołeczek ?



Bonsoir, ma belle petite étoile du soir ! Som jag sade tidigare, jag är inte van att äta massor av godis, sötsaker. Men idag har jag gört ett litet undantag från regeln och köpte en chokladask som jag kommer att dela med grannars barnen. De säger aldrig nej, är inte det konstigt ? 

 
                                      Det skönt och bra för hälsan... (lite, lite) då och då !  

Vill du äta lite choklad, Aniołeczek ? Hey, det är ett annat sätt att besöka Champs-Elysées, eller hur ? Haha :-)  Känner du Champs-Elysées i Paris (the most beautiful avenue in the world, haha), ma douce petite princesse de Zawiercie ? A long avenue with many shops of luxury, för example : Louis Vuitton, känner du det ? ;-)

                                       

                                                           Śpij dobrze, Aniołeczek !  

Nu ska jag erbjuda choklad till barn. Och du, Aniołeczek ! Vad ska du göra i kväll ? Har du något intressant, eh ? Fiesta med Veuve Clicquot kanske, eh ? Make me suffer ! Säg, säg (aj aj aj !). Well, hoppas att du har en lovely kväll, min kära lilla nalle från Zawiercie ! Dobranoc i miłych snów, Aniołeczek ! 




Likheter och olikheter din sis och du, Aniołeczek ?



Bonjour, ma douce et et merveilleuse petite muse ! Aj, Jag ska gå till helvetet ((åh, det finns redan lukten av grillning), but no problem, Aniołeczek, haha ;-)


                                                                 
                                                                 Cześć, Aniołeczek ! 
 

Din sister och du är lika två körsbär. Men vilka är era likheter och era olikheter ? Jag känner att du är större än din syster, eh ? Jag vet alltid inte varför du inte vill svara till det. Men du är fri att göra allt vad du vill, allt...inte sant ;-) Ciao, mitt lilla favoritskörsbär från Zawiercie !




Bogu niech będą dzięki !



Dieu soit loué, tu es toujours en vie, ma douce et merveilleuse petite muse ! Je pensais que tu avais un problème et même que tu étais à l'hôpital. Oh la la, j'étais terriblement inquiet ! Eh bien...je suppose que tu étais avec ton beau prince charmant ou boyfriend, c'est la même chose. Mon Dieu, je suis tellement...stupide (hey, la stupidité est le premier pas vers la sagesse, ou pas) haha ! Mais je remercie Dieu que tu sois en bonne santé :-)
                                                        
 
Eh bien, je ne regrette absolument pas tout ce que j'ai écrit / fait sur (pour) toi. Je peux même te dire que je suis HEUREUX (happy) de les avoir fait, Aniołec...Casia :-) Jippie, jag ska snart vara bredvid Satan i varmt. Je me sens tellement ridicule. Que vas-tu penser de moi maintenant ? Bla bla bla, jag vet.  Je vais courir dans la forêt maintenant (brrr 11°C, ce matin). Eh bien, je te souhaite une merveilleuse journée, ma douce et belle petite princesse de Zawiercie - Miłego dnia życzę, Aniołeczek ! 




Świętem Trzech Króli !



Hej, min kära lilla stjärna av Zawiercie ! Igår såg jag ankomsten de los Tres Reyes Magos i Madrid på spanska tv. Det är alltid imponerande, även genom teven. Det var igen  jul för spanska barn :-)  Jag kommer aldrig att veta namnen till tre vise männen.

                  
                 Trzech Mędrców udali się do Betlejem, aby oddać pokłon narodzonemu !  

Idag är Trettondagen och den tradition vill som vi äter konungars kakan (brioche or puff pastry with almond cream). Personen som hittar en porslin statyett gömda i kakan blir kungen för en hel dag - och måste köpta en annan kaka. 

                 

Nu vet du vad du måste göra för att bli drottning för en dag - Na zawsze Aniołeczek : att komma till Frankrike och äta en del av "la galette des rois" på trettondagen, oui ? ;-)  Du lovar mig, Aniołeczek, eh ? Jag ska erbjuda dig en del av kakan, och...med champagne, bien sûr, haha ! ;-) 

               
                                    Bonne journée, mon cher petit ange de Zawiercie !  

Nu ska jag skriva lite eftersom jag har min kopp kaffe bredvid mig och sen jag ska ta en joggningstur i parken. Hoppas att du har en trevlig dag med din vän, min kära lilla nalle - Miłego dnia życzę, Aniołeczek !  

                                             .......   .......   .......   .......   .......   .......   ....... 

• Viktigt
: Om det är jag som blir kungendu ska måste göra allt vad jag vill, ma douce et merveilleuse petite muse...Absolut ALLT, haha  :-D  - Vadå, vilket hemskt ! Vad menar du, Aniołeczek ?  ;-)




En ren njutning "à la française" !



Här är en bild när jag väntade, ensam, min fd professor i litteratur och skrev lite på caféet :




- Ett ögonblick av ren njutning "à la française"  ;-)  Hey, är inte detta vad man kallar livet, Aniołeczek ? Bonne après-midi et à bientôt, ma douce et merveilleuse petite Polonaise.



Życzę wspaniałego dnia, Aniołeczek :-)



Dzień dobry, Aniołeczek ! Jag är jättetrött i morse. Igår kväll kom ett par, vänner till mig, hemma. De behövde min hjälp och sen vi pratade långt in på natten innan de lämnar mig ensam hos mig. Jag är en liten snäll (?) groda men det bör inte bli en vana.

                
                             Bonne journée, ma douce et merveilleuse petite muse ! 

- Kaffe med "croissant" ! Tur att jag snart har ett möte på ett café (med någon som var min lärare på universitetet och litet regn också) någonstans i centrum (hmm, tror jag), det kommer att hjälpa mig att vakna upp om jag kan hitta caféet, förstås. Det ser svårt med ögonen halvöppna. Men det är bättre så än att ha dem helt slutna, right ? ;-)  Hur är det med ditt jobb, Aniołeczek ? Bra ? Well, hoppas att du har en underbar solig dag, min kära lilla stjärna från Zawiercie - Życzę wspaniałego dnia, papa, Aniołeczek ! 




Så trevligt och varmt i min mysiga säng !



Bonjour, ma petite Belle au bois dormant ! Jag slår vad du drack fortfarande alla flaskor champagne igår kväll, och jag...Nada. Är vi fortfarande i min dröm, Aniołeczek ? Hmm, svårt att säga ! Är du bakfull imorse ? Haha, låt mig dricka åtminstone en liten droppe champagne nästa gång, Aniołeczek, oui ? ;-)

                           

                           Bonne journée, ma chère petite Belle au bois dormant ! 

Det var så trevligt och varmt i min mysiga säng då det är mycket kallt ute i morse. Nadszedł czas, bądźmy odważni jeśli mamy do pokonania wroga. Hoppas att du har en trrrevlig dag i alla fall, ma douce et merveilleuse petite muse - Miłego dnia, Aniołeczek !  




Rätt Att Existera Och Vara Vad Man Är !



Bonsoir, ma belle étoile du soir ! Alla människor har rätt att existera, vara vad de är och leva som en nation ! I eftermiddag träffade jag en man från Irland och vi pratade om många saker. Men när han sa att han sjöng så jag frågade om han kände "Danny boy". Vilken dum fråga ! Irländaren svarade med låten. Människor var förvånade omkring oss men vissa applåderade i slutet av låten, haha. Jag älskar Irland och dess folk så vänligt. Detta land är ett av de få länder för vilket mitt hjärta vibrerar och inte bara för att vi är keltiska brödernna/systrarna. Men det är ett modigt folk som kämpat för dess självständighet mot engelsmännen. Och jag har stor respekt för det. Irländarena är inte djur, Messieurs les Anglais ! Mod, tolerans och respekt !

                                                                      
                                                                             Eire ! 

Du kan förstå varför jag är så fascinerad av det polska folket. Jag säger inte detta eftersom du är polska, Aniołeczek (jag är verkligen inte den typen av person). Även om jag tycker att du är mer svenska än polska. Men jag kan verkligen inte tänka mig att du kan bo i ditt hemland. Livet och människor är för olika melllan Polen och Sverige. Jag vill inte säga att du inte älskar ditt underbart hemland. Nej, jag vet att ditt stort hjärta är/ska vara alltid polskt :-) Men det är inte möjligt att du kan lämna din livsstil i Sverige för Polen, med andra ord.

                                                                  
                                                                            Polska ! 

Frankrike och Polen har ett speciellt band. Jag upptäckte detta i skolan när jag var liten. Jag minns som det var igår, lyssnade jag till lektionen i historia som min lärare sa till klassen... Han pratade om de många polska invandrare som kom till Frankrike i hoppet om att få ett bättre liv. Tyvärr, var det inte lätt för dem, you know : jobbet i gruvorna eller fabrikerna i 19-talet, ett annat land än deras. Modiga polacker ! Stackars polacker ! Många dog, dödade som offer för rasism, här och jag förstod inte varför - och förstår fortfarande varför.

                             

Det fanns ett problem här med folkomröstningen om den europeiska konstitutionen. Dumma politiker använt en polsk affisch för turismen i Polen, med polska rörmokare (som han sog ut mest en Chippendale : se bilden ovan). De sa att polackerna skulle komma jobba i Frankrike men med samma lön att de hade i Polen -fransmännen var rädda för att förlora deras jobb. Den polska regeringen var chockad, och det med rätta. Jag var för arg mot dessa idioter och skämdes. Tyvärr finns det idioter i alla länder, inte sant ? Jag tror att de inte kan väl använda deras hjärnor eftersom de inte kan läsa instruktionerna, för komplicerade eller kanske skrivna på polska. Det är ett bra tillfälle för dem att lära er ditt vackra modersmål, så exotiskt :-)  Polens historia är intressant och det polska folket är särskilt fascinerandeo ch värmer mitt hjärta. Ni har stort mod och en orubblig tro på er själv, som en stolt och självständig nation i världen. Hemlandet ligger för evigt i hjärtat och själen av en polack. Men, kanske du är fortfarandeen sann polska, min kära lilla POLKSA nalle :-) Hoppas, hoppas...

                           
                                                                Śpij dobrze, Aniołeczek !  

Aj aj, huvudet ! Jag och mina romaner, haha  ;-)  Hoppas att du får en trevlig kväll med din vän, ma belle et merveilleuse petite princesse de Pologne - Dobranoc i miłych snów, Aniołeczek ! 

PS : Är det sant att ABBA är tillbaka på scenen ? 




En rolig dröm med dig, Aniołeczek ;-)



Good morning, my little angel ! Imorse vaknade jag upp med ett stort leende på läpparna. Pourquoi ? Jag hade en riktig rolig dröm, och du var i min dröm, Aniołeczek. Det är omöjligt att kontrollera våra drömmar. Tja, vad kan jag säga om den ? Du gillade särskilt att tortera mig. Faktum är att du kittlade mig "à la Aniołeczek".  Mon Dieu, jag skrattade så mycket att jag inte hade inga styrkor (lite som Simson med sitt hår) och jag hade ont i magen (aj aj !) och kunde inte andas. Och ju mer jag skrattade mer än du kittlade mig.

                                             

Du hade en annan tortyr för mig. Bubblor ! Du gav mig ett glas champagne men jag kunde inte dricka, inte även en droppe, eftersom du "gjorde" mig så liten som en tumme. Dessutom  drack du ALLA flaskor framför mig. Och långsamt, of course. Och det fanns massor av flaskor goda champagne. Det är tydligt att det var omöjligt för mig att motstå dig för långa. Du vet hur att få allt du vill ha from men, Aniołeczek. I min dröm, förstås ! I verkliga livet skulle det vara mer komplicerat. Hey, jag är en groda, MOI, haha :-D 

                  

                                                         Bonne journée, Aniołeczek ! 

Nej, verkligen, jag vet inte vad jag gjort för att du är grym även i mina drömmar, min kära lilla nalle ;-) Imorse har jag ett möte på ett café i centrum. Well, hoppas att du har en fantastisk dag med dina vänner, ma douce et merveilleuse petite muse - Miłego dnia, Aniołeczek ! 

PS : Skicka mig ett av dina änglalika leenden med tanken ! För att jag inte har kallt (brrr, det Är minus 1 grader just nu) och jag vill attt min dag blir fin. Är jag självisk ? Pour un de tes beaux sourires ?! Hmm, ...oui. Hey, c'est une des Merveilles du Monde, haha  ;-)




En eftermiddag, ensma, i lugn och ro !



Bonsoir, ma belle étoile du soir ! Äntligen, en hel eftermiddag i lugn och ro, ensam med mig själv. Eller nästan eftersom jag fortsatte mitt samtal med Gud. Det var som att prata med en vägg. Ibland undrar jag om han vill höra mig. Säg till om jag stör  :-)

             
Sedan plockade jag upp de fallna löv på marken i trädgården. Och jag tor en liten promenad. Idag fanns det inga själar omkring på gatorna.

             
                                       Nya bostäder växer upp som svampar ur jorden !  

             
                                                      Vad är en fontän utan vatten ? 

Var ska vi hitta våra kära lilla muser som ger oss inspiration om fontäner är torra ? Åh, fruktansvärt är den här världen vi lever i  ;-)

            
                                                       Śpij dobrze, Aniołeczek !  

Hoppas att du har en underbar kväll, ma belle petite princesse de Narnia - Dobranoc i miłych snów, Aniołeczek !  




Bon Dimanche, Ma Petite Diablesse !



Bonjour, ma chère petite diablesse ! Jag började min dag med en trevlig joggingstur i parken genom dimman (jag bor i London sedan 2011, vet du ?) och efter en god varm dusch. Nu ska jag ha en liten rendez-vous med Dieu. Vill "bekänna" mina synder inför honom - hahaha :-D och ha ett långt "samtal" med. 

                                        

Jag antar att du har en massa av saker för att göra nu när du är tillbaka i Malmö. Well, hoppas att du har en fin dag i alla fall, ma chère petite Polonaise - Gather, girl, the roses ! Gather, girl, the roses  ;-)




Szczęśliwego Nowego Roku, Aniołeczek !



 
               Bonne et Heureuse Année, ma douce, belle et merveilleuse petite Polonaise... 

Je te souhaite une Bonne Année et Bonne Santé, en espérant que TOUS tes rêves deviennent réalité, les uns après les autres, et que le soleil brille pour toujours dans ta vie, ma chère petite princesse de Narnia. Et n'oublie jamais : le Monde t'appartient, Aniołeczek ! 

                               
                                    En virtuell ros för en riktig liten underbar ängel !  

Hoppas att du hade en underbar kväll, haft en fin dag i Köpenhamn och önskar dig och din familj ett riktigt Gott Nytt År, god hälsa, all lycka inför det här nya året. Feliz año nuevo guapissima - Szczęśliwego Nowego Roku, Aniołeczek !  




RSS 2.0