Se den första stjärnan på himlen, Aniołeczek !



Bonsoir, toi, ma douce étoile du soir ! Jag har återfunnit min sida om myspace. Jag glömde att jag hade det.  Det var min sister som gjorde den för mig. Jag har gjort för saker under tidigare år som har försvunnit ur mitt medvetande nu. Det spelar ingen roll så länge jag minns  dricka mina dagliga koppar kaffe, haha. Har jag fel ?

                   
                                                                Och Gud skapade kaffe !  

Julen närmar sig snabbt, och det är en speciell dag för mig (toi, du ska förstå vad jag menar, I sure). Vilka är de traditionella polska rätter (mat) som du äter till jul ? 12 rätter, eh ? Har du redan karpen som simmar i ditt badkar ? Det är väl en polsk jultradition, eller hur ? ;-) Kwas, Sandacz w sosie cytrynowym, kutia, Makowiec, Oplatek (jag visste inte att djur pratat i Polen till Jul, du är född i Narnia, ma douce petite Polonaise) Ett tips, då ? Har du fått fina gåvor till Sinterklaas (6 grudnia) ? ;-) Vilken chans ni har i Polen ! Samma sak här men bara i de regioner som gränsar Tyskland. Vissa fransmän talar tyska i Frankrike, visste du det, Aniołeczek ?

             
                                              Bonne soirée, ma chère petite Polonaise ! 

Gwiazdka : glöm inte att se den första stjärnan på himlen till Jul ;-) Jag läser något om julen i ditt kära landet på nätet och jag måste säga att jag äslkar den polska julen. Sjunger du "Kolędy" (Aniol -c'est toi- pasterzom mowil, Gdy sliczna Panna Syna kolysala, Lulajze Jezuniu)? Mon Dieu, vad det är intressant ! Underbart ! Hey, jag vill leva i Polen, jag ;-)  Är jag galen, Aniołeczek  ? Hahaha, vive le Noël "à la polonaise" et vive la folie ! Jag har en lång fras på polska till jul men jag skulle behöva tre år för att säga den om videon. Well, hoppas att du har en underbar kväll, min kära lilla polska nalle - Dobranoc, Aniołeczek, miłych snów ! 




Kommentarer
Postat av: Casia

Jag drack mer än en halv liter kaffe imorse för att vakna, hehe... Satt på ett café med min sis (som jag inte har träffat på länge) och sen gick vi till the gym. Det är en massa snö här, Froggie. Det går nästan inte att gå... Man får halka sig fram. Och jag som bara har skor med klackar...hehe.



När vi bodde i Polen hade vi faktiskt en karp som simmade i badkaret. It was our little pet... Tills vi fick reda på vad som hände med den efter jul, när den alltid försvann så där mystiskt. Idag äter vi inte karp, men så här ser vår middag på julafton ut (och det har den gjort så länge jag kan minnas):



Förrätt - Mormors svampsoppa (på torkade svampar och nåt annat, så himla gott!)

Huvudrätt - Fisk och två sortens kål

Huvudrätt nr 2 - "Potatis-fingrar", som vi kallar dem, med vallmofrö. Man kokar helt enkelt potatisen, sen mosar man dem och tillsätter ägg och mjöl (tror jag). Av den degen rullar man små "fingrar" som man sen kokar i en stor kastrull några minuter. Voila! Jättegott.



Dryck: Champagne, så klart.



Vad äter ni?



Nu måste jag jobba och packa lite, Froggie. Ska hoppa på ett tåg ikväll till mom (firar jul hemma of course). Ha en fin dag!

2010-12-18 @ 13:32:10
Postat av: FredVisgot

Det är mycket elegant en tjej som går i snön med skor med klackar, you know...Muy sexy, haha ;-)



Our little pet, really! Haha, så det är sant den här berättelsen med karp i badkaret. Hoppas att du inte var för ledsen när den försvann. Oh, ma pauvre petite Polonaise ! Hey, kanske karpen hade magiska krafter. Pourquoi pas, allt blir möjligt vid tiden för jul, eller hur ? ;-)



Mmm, om det var din mormor som lagade svampsoppan, så jag är säker den var gudomlig. Tack för ditt tips, kära lilla polska nalle. Jag blir hungrig och jag tror att jag måste försöka göra det en dag...med Champagne, bien sûr. Vad skulle det en jul utan champagne, inte sant?



Hmm, jag undrar varför jag kan inte låta bli att le när jag läser din kommentar, Aniołeczek. It is very very very strange ;-)



Vi äter skaldjur, ostron, lax, hummer eller "foi gras" (jag vet du gillar inte det), "magret de canard" men inte Anna ;-) kalkon. Med gott vin och Champagne. "Pain perdu" (fattiga riddare), risgrynsgröt, "bûche de Noël" a traditional dessert served during the Christmas Eve. Men julen är annorlunda sedan mormors döden, du vet.



Jag läste en hel del intressanta saker om jultraditioner i Polen och Julen är en riktig speciell firande för ni, polacker. Jag undrar som du gör samma sak att tjejerna i Polen, haha ;-)



Jag inser med dig hur det polska folket är otroligt intressant. Merci, ma merveilleuse petite Polonaise :-)



Om du vill/kan mejla mig fina julens minnen på dig när du var liten i Polen, så detta skulle vara den bästa julklappen av mitt liv. Det spelar ingen roll om du inte kan göra det, inga problem. Hey, vem är jag att fråga dig detta? Julen är tiden för familjen :-) Vive Noël et la famille ! Papa, Aniołeczek :-)

2010-12-18 @ 17:44:38
URL: http://fredvisgotbaraosssjalva.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0