Wesołego Alleluja !



Chrystus zmartwychwstał ! Zmartwychwstał prawdziwie
. Som jag ville veta bättre den polska påsken (så intressant !), så tillbringade jag långa timmar/dagar (aj aj, min stackars skalle !) på nätet och sökte information om. Genom att läsa allt jag kunde om Påsken i Polen (många barndomsminnen), så jag kunde inte låta bli att tänka på dig, min lilla ljusängel, när du var barn i Zawiercie och Oxelösund, förstås. 

                  
                                                                          Pisanki !   

Jag antar att du brukade göra "pisanki" på långfredagen.

     
                    Skrobanka                                Malowanka                                  Nalepianka

Dios mio ! Ni, polacker, är sanna artister.



Och sedan gick du, din syster och hela din familj till kyrkan på lördag (påskafton) med en flätad korg full av "chleb", "kełbasa", "masło", "sól", "chrzan", "pisanki" och "baranek". Och prästen välsignade er korg "święconka" till frukost nästa dag. Ni, polacker, äter mycket Påskdagen :-) inklusive "barszcz" (jag tror att jag har precis hittat receptet men jag är inte säker på det. Smakar den bra?).

              
                                                                Lany poniedzialek !    

Jag vill inte fira påsk i Polen på grund av "lany poniedzialek" eller "smigus dyngus" med mindre du är med mig och jag får kasta dig i floden - säg ja, please, please ;-) Okej, i poolen, om det finns en i närheten. Vi är inga barbarer, trots allt, eh? 

                                            
                                                Wesołego Alleluja, moj Aniołku !  

Wow, vilken lång helg jag har ! Lördag, söndag och måndag är en helgdag hela dagen här :-) Well, jag önskar dig en lovely påsk med din familj och/eller dina vÄnner - Zyczę Wesołych Świąt Wielkiej Nocy pełnych jajek i dużo szczęścia, mój Aniołeczeka !   




Kommentarer
Postat av: Casia

Oh, la la! Du är en sann "polack" :-) Jag firar dock inte påsk på det sättet, kanske när vi var små... Nu går jag inte ens i kyrkan (shame on me!).



Har jobbat ihjäl mig hela dan (satt t o m och jobbade på planet to stockholm) förutom ett snabbt avbrott för frukost i Köpenhamn (på Ströget, so nice!) med min sis idag så jag är mer än död nu... Natti, Froggie! Hoppas att du har haft en fin påsk och att solen har hållit dig sällskap :-) Natti!

2011-04-24 @ 21:46:41
Postat av: FredVisgot

Hmm, min svenska är fortfarande dålig.



Klart att jag är en sann "polack" (i mitt lilla hjärta), moi. Vad tänkte du då? Att jag var tex en fransman som äter grodlår för frukost?! Haha, jag älskar så din humor :-) Jag skulle kunna att prata oftare på polska men jag är rädd att du blir svartsjuk på grund av skönheten till mitt hemspråk, eller ännu värre, du skulle kunna att falla så helt under dess förtrollning ;-)



Om det kan lugna dig lite så har jag aldrig gått till kyrkan till Påsk eller Jul. Du ser väl att du är en bättre katolik än mig.



Hoppas att du och din sis hade en galen påsk i Köpenhamn (jag känner inte Ströget, tyvärr)- och hon mår bra, och du är pigg nu, förstås.



Papa, mój Aniołeczeka !

2011-04-26 @ 00:00:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0