Szkoła : wspomnienia z dzieciństwa ?



Bonjour, mon petit ange de Zawiercie ! Jag tänkte på dig när jag var på min säng, ensam i mörkret inatt :-o Ja, jag är en fransk pervers groda, I know. Du ser väl att du skulle bör att vara rädd för mig ;-) 

Jag hade ett par frågor till toi i huvudet : "Hur var det med skolan i Zawiercie? Bodde du i närheten av skolan? Hade du (alla barn i Polen) en speciell uniform för skolan? Var du tvungen att hylla, hmm, t ex Stalin? Var du lycklig där? Ett kors på väggen i klassrummet? Hade ni rätt att få undervisning om Gud, Jesus? Jag vet att kommunisterna hatade religionerna. Men Polen var kanske ett speciellt land även i den kommunistiska världen (ni hade påven på er sida, and faith. Hur var din skola, Princesse? Fint och trevligt, hoppas jag, eh?" Jag blir helt tokig med alla dessa frågor, I now. Hoppas det är inte kinesiska vad jag skriver ! 
                         
                                              Är det din skola i Zawiercie ?

Jag är säker att du redan var jättesmart när du var liten, min kära polska hjärna. Men du kanske har inga minnen av den här polska perioden. Det skulle bli trist, eh? :-(

                

Jag antar att du är glad att vara i din OTROLIGA byggnad från 1930-talet igen :-) I hope your elevator will never be out of order. Hey, det skulle bli en god träning, eller hur ;-) Jag kommer att be att detta aldrig händer...Nej, det är en lögn för att du verkligen behövezr träning ;-) Well, hoppas allt är bra med toi, Princesse ! Jobb, jobb, jobb (mitt huvud kommer att explodera) här och det blir 25 grader i eftermiddag :-)  Życzę miłego dnia moja mała Księżniczko ! 




Kommentarer
Postat av: Casia

Jag har bara goda minnen från skoltiden i Polen (more or less). Vi hade uniform på oss, det var väldigt strängt (man fick slå barn) och ibland hände det att man fick lida på grund av kommunismen (fanns många olika skäl). Men jag var lycklig, kanske för att jag var för liten för att förstå "bättre". Hursomhelst så tänker jag tillbaka på den tiden med värme. Jag gick i söndagsskola, i kyrkan, där vi undervisades i religion (vilket jag också bara har bra minnen av). Sen kanske verkligheten såg annorlunda ut, men den ser ju alltid annorlunda ut beroende på vilka ögon som betraktar den, eh?



Froggie, jag har faktiskt inte nån hiss i mitt nya hus. Idag bor jag på sjunde våningen med hiss och jag aldrig hissen. Så jag är van :-) Ska inte flytta förrän i december, men jag är jättelycklig över min nya lya. Har alltid drömt om att äga en vindsvåning, and now I do :-)



Här är det kallt, kallt, fast solen är framme. Jag och mom har varit på en jättelång promenad vid havet och klipporna, nu ska jag snart åka hemåt. En massa jobb som väntar framöver...



Enjoy värmen (tänk på oss andra frusna stackare) och ha en fin dag!



2011-10-11 @ 14:14:04
Postat av: FredVisgot

I Frankrike har man inga uniformer i skolan, bara om man är i en privat skola. Jag tycker det är inte en dålig idé att bära uniformer i skolan. T ex : det skulle att hindra flickor från 8 år att visa deras stringtrosor till allihopa, trots att de har en byx. Low-rise jeans, känner du? Jag köpte ett när jag haft huvudet på månen. Sedan dess dag, stannat det i min garderob (det är inte för moi, jag känner att alla kan beundra mina muskulösa bakdelar, rumpa, men glöm det). Mamma hatade skolan på grund av hennes lärare som slog henne på fingrarna med en träpinne. Hon hade ofta blodiga fingrar när hon gick hem. Hoppas att du har aldrig haft problemer med lärare, min lilla polska ängel. Jag är säker du har sett jättesött ut med uniformen (det är perfekt normalt när man är en ängel). Kommunisterna var inte smarta nog att förstå att tro på Gud och den katolska kyrkan var i hjärtat av varje polack (Polen var ett katolskt land omringas av protestantiska och ortodoxa länder i det förflutna.). Polackerna har "den hårda huden" (ett folk som är eternal). Det var i söndagsskola ni lär sig religionen. Här är det i kyrkan - Frankrike är inte ett katolskt land sedan 1905. Här folk gillar inte religioner men blir glad när det är julen, påskdagen, alla helgons dag, osv...Varför? Helgdagar, helgdagar. Det är resultatet av flera årtionden av hjärntvätt av Republiken "à la française" (ateizm).



Det är kul du har bara goda minnen av skolan i Polen, Princesse. Jag blir jätteglad att veta att du fortfarande har mycket minnen av ditt hemland och Zawiercie i särskilt :-) Det värmer mitt hjärta och jag har ett stort leende på läpparna. Mina kollegor i jobbet kommer att tro att jag gör narr av dem. Det är ditt fel, min ängel, som vanligt ;-) Ditt liv i Polen och Sverige har gjort dig vem du är...En underbar och smart ljusängel med ett stort guldhjärta, MIN lilla ängel från Zawiercie.



Utsikten över staden måste vara vacker från din lägenhet. Tänk dig vad det blir i sommaren :-) Solnedgångar och soluppgångar. Du har hittat ditt palats, Princesse ;-) Jag är jättelycklig för toi.



Vad kul att veta för din långa promenad vid havet med din mamma (en dag ska jag besöka också Oxelösund, svär jag !). En ny god minne för ni båda :-) Jag gillar när du skriver det. Livet blir för underbart så, även om jag tänkte att du redan var i Stockholm.



Jag skulle för mycket gärna vilja att skicka er lite värme från Bordeaux. Well, hoppas att det kommer att gå bra med ditt hem. Pa pa, mój Aniołeczek !



PS : Jag svär jag är seriös på jobbet i eftermiddag, trots den lååånga kommentaren ;-)

2011-10-11 @ 16:52:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0