~ Kauniita Unia, Prinsessa ~






Hyvää Yota ja kauniita Unia, Prinsessa . Nuku hyvin.

-------   -------   -------

Seigneur-Dieu, soyez avec mon petit ange où qu'elle soit ! Seigneur, accompagnez-la où qu'elle aille. Et protégez ma princesse, elle qui est votre humble enfant qui croit en vous.
Bénissez-la !
Amen !




Kommentarer
Postat av: Casia

Hehe... Franskan är SÅ mycket vackrare än finska! Inte för att jag är nån språkrasist eller nåt, men finska och tyska tillhör inte mina örons favoriter ;-)

2012-03-29 @ 14:47:12
Postat av: FredVisgot

Jag tycker inte att det franska språket är så vackert, som du säger, även om man uttrycker sig på olika sätt här i södra Frankrike. Man har solen i rösten när man pratar med. Det är ju svårt för dig av förstå vad jag menar. Men jag håller med dig om Goethes språket (som var nästan ditt "hemspråk"). Det skulle kunnat bättre (och lättare) för dig att lära sig tyska och inte franska för ditt jobb. Det franska språket är meningslöst för dig. Men man gör ofta dåliga val när man är ung. Och ditt riktiga hemspråk är ett ("grymt") charmigt språk, Mademoiselle.

2012-03-29 @ 15:59:48
Postat av: Casia

Froggie, jag hade faktiskt ganska "lätt" för franskan, läste det i... sex (skol)år, tror jag. Och det är absolut inte meningslöst! Hur skulle jag annars kunna läsa det du skriver? ;-) Eh? Du ser!

2012-03-29 @ 19:20:44
Postat av: FredVisgot

Förlåt, jag har inte förstått att du har lärt dig franska i skola under sex år (jag är verkligen mycket imponerade) just för att läsa vad jag skriver på français pour toi, Princesse ;-) Hade du en gåva av medium (magisk) när du var liten (eller i tonåren)? Själv har jag studerat svenska på Bordeaux universitetet bara 1,5 år. Och du fösrtår bäst mitt franska än mitt svenska, haha. Jag har alltid sagt att du är begåvad i språk. Det är en av anledningar till varför jag är så stolt över att känna dig, en vacker BLOND kvinna så mycket smart/intelligent (och ödmjuk) och som skriver kloka ord - och du är inte fransyska...otroligt, eh? ;-)

2012-03-29 @ 20:00:53
Postat av: Casia

Froggie, nu måste du ha blandat ihop mig med nån annan... I am not any of that!!



Jag kunde faktiskt prata skaplig franska (tyckte jag själv, i alla fall) då jag studerade det, men nu har det gått så många år att jag uttrycker mig som om mina ord vore i akut behov av en rullstol eller nåt, hehe. Fast som sagt, lite kan jag fortfarande (med betoning på lite).



Vale, Froggie, jag har varit uppe sen fyra och håller på att förvandlas till en zombie här (well, jag ser i alla fall ut som en). Så natti!

2012-03-29 @ 21:03:06
Postat av: FredVisgot

Du är för ödmjuk och det gör dig helt blind, Princesse. Det är toi som skrev att du varit smart på en emalj, det var inte moi. Jag skulle aldrig ha sagt/skrivit det på dig. Ok, förr eller senare skulle jag ha gjort det ;-)



Wow, jag är helt fascinerad när jag tänker att du läst franska i skolan ett par år sedan. Du talar franska bättre än jag talar svenska, for sure. Människorna förstod aldrig mig när jag pratade svenska med dem i Stockholm. Wielkie nieba ! Jag skulle gärna vilja så mycket att höra dig att säga några ord på mitt språk med din charmiga lilla polska (eller svenska...je ne sais pas) accent ;-) Aaah, jag dööör ! One day, one day. Hoppet aldrig dör ... med/inom mig - bara när jag ska vara död, kära zombie. Hey, du får skriva på franska när du vill, oui? Om du behöver hjälp med :-)



Dobranoc, miłego snów, Aniołku !

2012-03-29 @ 23:08:05
Postat av: Casia

Froggie - ha en lovely, fridfull och enjoyable Påsk! Hoppas att du får i dig både ägg och bubbel (eller vad man nu äter till påsk i Frankrike). Enjoy!

2012-04-05 @ 19:32:34
Postat av: FredVisgot

Man naturligtvis äter påskägg här. Det är klockorna (är i semester torsdag, fredag och lördag i Rom och frambringar inget ljud i dessa tre dagar : sörjande) som kommer från Rom med påskägg för barn. Påskäggen göms och barnen får leta efter dem. Vi brukade att fira påsken i min hemstad - med mormor, farmor och hela familjen (när mormor var fortfarande levande). Varje påskdagar gick hon (mormor) överallt i hela huset med ett krucifix/kors och vi alla gav en kyss till Jesus. Och sen åt vi (påsk-)lamm och påskkaka. Men allt detta är en del av det förflutna nu. Här är det mycket mycket mycket olik Spanien con la Semana Santa y todas las procesiones en las ciudades y pueblos.



Last supper (Ostatnia Wieczerza) tonight.



Jag ber ingenting till dig, Aniołku. Du kommer att ha en påsk med några vänner till dig, antar jag ... och bara lite jobb ... lite lite lite, som vanligt :-) Jag skulle gärna vilja att känna lite mer (virtuellt förstås) om den polska påsken men jag förstår ingenting, tyvärr. Ville göra någon sak (på polska, min dåliga polska) för påskdagen på bloggen men ... varför att göra det? Nej, det gör jag inte. Varför kollar jag den polska tv:n alla kvällar? La folie ! Polen är ett land unikt i världen och det polska folket är verkligen speciell. Det är varför du inte är fortfarande rädd för att läsa och skriva på min blogg,eh? Vilken modig kvinna du är ;-) Och ditt hemspråk fascinerar mig så mycket, jag upptäcker några ord på polska som är verkligen jättefina men omöjliga att uttala för mig just nu, tyvärr. Så komplicerat. Men komplicerat eller inte, jag ger inte upp.



En liten okänd varelse ;-) har bitit ett av mina fingrar, ett par dagar sedan, som blev röd och fick fördubblades i volym, så haft jag en halv hand of an alien. Nu blir det mycket bättre. Dessutom funderar/tänker jag mycket på. Öh, som vanligt.



Det regnar ute just nu. It is a miracle :-)



Bonne nuit et fais de beaux rêves, ma douce petite princesse !

2012-04-05 @ 23:20:06
Postat av: Casia

Well, jag är faktiskt hemma hos mamma nu och "firar". Jag skriver det inom situationstecken, eftersom vi faktiskt inte firar påsk annat än... I don't know. Går i kyrkan (i bästa fall...dvs mom, inte jag) där prästen "välsignar" en liten korg (som man har knåpat ihop) med ägg, salt och lite skinka (fast inte i vår korg, eftersom ingen av oss äter kött). Men annars så är det ganska så lugnt. Svenskarna är helt galna under påsk - de smäller i sig massa godis och mat, som om världen skulle gå under eller nåt. Ujuj!



Jag tror att du är mer polsk än vad jag är, Froggie ;-) Kollar aldrig på polsk tv, läser inte polska böcker... Pratar polska med min mom (och resten av familjen), that's it. Men hjärtat är och förblir rödvitt.



Anyways, hope att du har en nice helg och att du får spendera lite tid med familjen tu tambien. Jag kom hit (to mam) igår och tänker isolera mig från världen ett par dagar. De sista månaderna har gått i en fart som jag har haft svårt att följa, vilket jag känner av lite nu, hehe... Skönt att man alltid kan fly, eh? Ciao, Froggie!

2012-04-06 @ 14:32:53
Postat av: FredVisgot

Svenskarna har kanske rätt att göra det eftersom säger vissa att blir det den yttersta dagen i december 2012 :-))



Det blir komplicerad för mig med alla era polska traditioner för att ni (polacker) har en stor, gammal och rik kultur. Jag vet bara Historia till Polen, tyvärr ... och kan bara säga (inte så bra, snyft) ett par ord på polska - din franska är mycket bättre än min polska, även om jag aldrig hört några franska ord från din mun. Du har lärt dig det franska språket, men jag kan inte säga samma sak med ditt hemspråk, jag. Är det din mamma som gav dig kärleken av/för det franska språket? Haha, hon är jätte kul :-)



En liten korg, öh, "święconka" menar du, Princesse? ;-) Och ni har "śniadania wielkanocnego"", eh? Är det bäst påsk eller jul? Påsken är ett firande viktigare än julen hos oss, katoslka (men mitt hjärta föredrar jul, ja, jag är fortfarande en barn, en mycket mycket gammal barn, haha). Har ni en polsk präst i Oxelösund?



Oh la la, hur kan jag vara "mer polsk" än dig om jag inte vet vad är/betyder "vara en polack", eh? Man kan bli en svensk men inte en polack. Öh, hur kan jag förklara det? Man (polacker) föds naturligt med ett rödvitt hjärta men en przeszczepienie serca (eller en rödvit "själtransplantation") blir omöjlig. När jag var i Stockholm, så har jag konstaterat att du var polack när du är födds och bodde i Zawiercie, men har blivit en riktig svenska 100% nu. Sverige har helt slukat din rödvita själ och du har definitivt ett gul och blått hjärta. Det är komplicerad. Jag vet inte varför, har kanske helt fel, men ... jag vet inte ... Trots allt det, känner jag att din syster är mer "svenska" än du, eller du är mest polska än din syster med tex : studentutspringet och studentmössa, osv osv...Hmm, je ne sais pas.



Vad betyder "att vara polack", Princesse? Mysterium !



Jag undrar om din mamma minns den dagen då Karol Wojtyła blev påven. Vilka var sina känslor när hon hörde nyheten? Det blev speciellt något den här dagen för hon och hela staden och landet också. Vad var det att ha en polsk påve för hon? Du, du var fortfarande för liten för att du minns något, förstås. Men visste du påven var polack (från Kraków)? Hade du hört talas om Marie Curie när du var liten? Om man har en fransk påve i morgon, det spelar igen roll här i Frankrike, det blir inte en stolthet för oss eftersom fransmännen hatar religioner, på grund av brainwashing (the frenh third republic), men inte heldagarna. Konstigt, eh?



Vad kul du har kunnat att fly och är med din mamma för påsken. Det är så sött (kul att veta) du pratar polska med din mamma. Ja, så sött ! Äntligen, du har tid för dig själv och andas hemma eller under dina långa promenader i skogen ... nu, ja? Hoppas att du vilar din kropp och själ dessa nästa dagar, Enjoy. Akta dig ! Om du gör inte det så tar jag ett flygplan till Nyköping och sen ett tåg till Oxelösund, Princesse ;-)



Wow, vilken mega lååång kommentar, aj, min skalle ! Min stackars prinsessa ! Har jag glömt att skriva något på? ;-)



Aniołku, miłych spokojnych i bajecznych snów życzę !

2012-04-06 @ 22:11:45
Postat av: Casia

Ja, jag tror att den lilla korgen heter så (swieconka...I am such a bad Polish represenative - skriver inte ens med polska bokstäver och tvekar vid namnet... Dios mio!). Fast vi äter ingen speciell påskfrukost. Eller, jo - just nu bakar jag scones (det är typ den enda saken som jag kan baka, hehe) - så det får bli min/vår påskfrukost :-) Vad äter ni?



Vi har en polsk präst, fast i kyrkan i Nyköping (där vi alltid går...eller vi och vi. Mamma, dvs. Och mormor självklart, när hon fortfarande var här hos oss istället för att skvallra med änglarna). Det är nån högmässa sent ikväll, mom ska nog åka, men the bad catholic (moi) stannar nog hemma och syndar, som vanligt. Du ser, Froggie - ingen ängel här inte!



Jag tror att det är svårt att bli ett med sin nationalitet (ibland, som i mitt fall). För det mesta så känner jag mig som jag inte ens kommer från planet earth, hehe. Men oavsett vad, om jag nu ska ha en världslig vinkel på det hela, så är jag nog 50/50. Det är mycket av det svenska som jag inte kan identifiera mig med och som jag aldrig kommer att förstå, men det är samma sak med det polska. Så jag står nog och balanserar på en vit/röd/blå/gul lina.



Min mom (och mormor) minns nog ögonblicket väl, när påven blev vår påve that is. Hoppas att han och mormor har några intressanta konversationer nu! :-)



Vale, Froggie, nu ska jag kolla till da scones och sen måste jag hälla i mig lite kaffe. Det är SNÖ här, Froggie. SNÖ. Men jag ska klä ut mig till en mänsklig garderob och dra med mamma ut i ovädret. Och ja, jag vilar. Fast jag skulle nog behöva en hel månad, hehe. Minst. Hope att du får vila du också (jag hade också tänkt gå ut och springa men lite svårt i halkan) och att du och familjen får en lovely jul...påsk ;-) Ciao!

2012-04-07 @ 09:59:00
Postat av: FredVisgot

Aniołku, jag har hört att dina scones var gudomliga - en lögn om du vill ha min åsikt ;-) Så blir det den bästa påskfruskten man kan drömma att få. Och "pascha", nie? Vi äter påskbakverk också. På tal om det måste jag lära mig att laga dem (samma sak med julbakverk/mat). Annars är vem ska göra dem för mig när jag bor i Sverige? Certainly not the Holy Spirit. I påsk vill jag äta ett par saker att brukade Äta hos mormor (till minne av henne). Och finns det fisk med svamp i ett bröd som ser ut ett ägg. Men jag glömmer aldrig "wielki post" (?), fasting period of 40 days, you konw. Det är viktigt för mig (och just mig). Det är skönt för kroppen och själen - disciplin.



Ingen groda här, bara på min tallrik - ett skämt ;-) Men varför är det en synd att gå inte till mässan? Om Gud är i ditt hjärta. Tror du att det inte finns inga demoner som går till kyrkan? Trots att du aldrig går till kyrkan (moi aussi) och du lever i synden varje dag betyder inte att du inte är en ängel. Förlåt men pour moi, du är och förblir min ljusängel för alltid. An angel-human med dina kvaliteter och fel...Men en ljusängel, min ljusängel, i alla fall. Jag har aldrig gått till kyrkan i jul eller påsk (bara för bröllop, dop, begravning och en eller två söndagar vart tionde år)



Du är fortfarande lite poslka fär att du fortfarande har dina föräldrar, men efter? Jag är rädd att du glömmer vem du är, tyvärr. När jag var i Stockholm och jag hörde tala franska, så flydde jag till det motsatta, haha. Skulle kunna att prata franska (lite) med bara en person, toi. Och lite polska "à la moi" också ;-) Ja, jag skulle kunna bara prata polska med dig och ingen annan. Är för skäms. Jag kan inte glömma att jag är fransman, eftersom växte jag upp i Frankrike.



Oh men, påven och din mormor pratar ofta tillsammans...på polska, förstås och de skrattar mycket, jag är säker :-)



Hahaha, snön i april. Det är inte den 1 april nu ;-) Själv ville jag gör något aprilskämt men det var inte så roligt och jag hade ett litet problem. Snö snö i april. Här regnar det och inget skämt. Jag minns det var ofta fint vädret i påsk hos mormor i min hemstad (Baskien, i den franska delen). Om du skulle se den ljusa sidan av livet, så har du sprungit snabbare i halkan. Det skulle bli så roligt att se det, lilla polska snögumma (vet inte hur man säger på polska), haha ;-) Papa, Aniołku !

2012-04-07 @ 13:03:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0